Ми працюємо! Звертайтесь за телефонами чи робіть замовлення через кошик!

Стерилізатори для ножів – підвищення безпеки при виготовленні їжі

Автор Павло Кукош 27.12.2021 0 Коментарі Обладнання,Статті,
 
Стерилізатор для ножів – це пристрій для знезараження ріжучого інструменту на підприємстві. 
 
Щоб запобігти зараженню продуктів хвороботворними бактеріями чи вірусами, ножі потрібно ретельно мити. Але це не завжди допомагає. В силу різних факторів, ножі потрібно додатково стерилізувати. Для цього використовуються спеціальні конструкції – стерилізатори.
 
Стерилізатор для ножів – це конструкція, у вигляді невеликої шафи, в якій містяться бактерицидні лампи або резервуар для гарячої води. В залежності від того, на скільки лез розрахований пристрій, таку кількість ножів закладають у стерилізатор та вмикають таймер на потрібний інтервал часу. По закінченню – інструмент стерилізований. 
 
Такий прилад обов’язково повинен бути на кухнях ресторанів, кафе, на м’ясопереробних та інших підприємствах. Адже тільки у боксі з ультрафіолетовим випромінюванням чи водяною парою можна знищити всі шкідливі бактерії, які накопичуються на лезах ножів.
 
 
 
 

Для чого стерилізувати ножі?

 
Ножі – найбільш вживаний кухонний інструмент. Ними ріжуть м'ясо, рибу, овочі, фрукти, сири та інші продукти. На великих кухнях, згідно санітарних норм та вимог, навіть використовують окремі ножі для кожної продуктової категорії. Це робиться, щоб запобігти перехресному зараженню продукції хвороботворними і шкідливими бактеріями і вірусами.
 
Але незважаючи на відокремлення інструменту, їх все одно треба постійно очищати, адже залишки біологічного середовища продуктів на лезах сприяють розмноженню бактерій. А очистити їх звичайною водою та миючими засобами повністю майже неможливо. Та і людська лінь і недбалість іноді призводять до того, що інструмент може бути погано помитий і лишитись забрудненим. Тому, після миття, краще зробити знезараження за допомогою стерилізатора. 
 
 

Типи стерилізаторів 

 
Розрізняють два типи стерилізаторів за дією:
  1. Ультрафіолетові. УФ-стерилізатори обробляють ножі УФ-випромінюванням. Принцип дії полягає у випромінені променів, які кисень перетворюють в озон і знищують бактерії та мікроби. Підходять для стерилізації ножів, кольчужних рукавичок, мусатів та інших кухонних інструментів. 
  2. Водяні. У резервуар наливають воду і нагрівають до високої температури – 80-90 градусів. Леза ножів обробляються у гарячій воді. Контролювати процес можна за допомогою термометра. 
 
Залежно від моделі, зазвичай, одночасно можна стерилізувати від 8 до 24 ножів. 
 
 
 
 

Види тримачів ножів у стерилізаторах

 
У нашому магазині ви можете обрати стерилізатори для ножів:
  • З магнітним тримачем. До задньої стінки боксу прикріплений магнітний тримач, де можна розмістити ножі
  • Зі знімною підставкою, на якій можна стерилізувати не тільки ножі, а й, наприклад, яйця
  • Зі стаціонарним тримачем (фіксовані підготовлені місця для інструментів)
 
 
 
 

В яких закладах використовують стерилізатори ножів

 
Згідно норм і стандартів міжнародної системи НАССР всі підприємства, пов’язані з їжею, зобов’язані знижувати ризики при виробництві харчових продуктів.
 
Стерилізація ножів – один з ключових моментів системи харчової безпеки для:
  • м’ясопереробних цехів та комбінатів
  • ресторанів, кафе, їдалень
  • піцерій, барів, буфетів
 
Високий рівень гігієни, який забезпечують стерилізатори, дозволяє не тільки ефективно користуватися ножами, а й підвищувати безпеку продуктів. Це, відповідно, знижує ризики та підвищує ефективність основної діяльності за допомогою економії часу на стерилізацію. 
 
 

Конструкція стерилізаційного пристрою

 
Основні елементи, з яких складаються УФ-стерилізатори для ножів:
  • корпус з нержавіючої сталі
  • магнітний, стаціонарний або висувний тримач для ножів
  • ультрафіолетова лампа (одна або більше)
  • таймер часу
 
Водяні стерилізатори складаються з:
  • корпусу із подвійною ізоляцією
  • резервуару для води та ножів
  • терморегулятора температури 
  • захисних кришок для тена
  • захисних кришок для розміщення ножів
 
 
 
 

Консультації з приводу стерилізаторів для ножів

 
Якщо вам потрібно на практиці дотриматися санітарно-гігієнічних норм і підібрати стерилізатор – ми радо допоможемо вам зорієнтуватися серед моделей від провідних виробників: Sirman, BRC, HENDI, AIRHOT, BARTSCHER, STALGAST. Зателефонуйте нам та отримайте докладну консультацію. 
 
 
 

Перейти до вибору стерилізаторів для ножів

 
 
 
Ми допомагаємо облаштовувати виробництво усім необхідним та безпечним оснащенням, в тому числі – якісними стерилізаторами для ножів. 

Що ви думаєте про цю статтю? Можливо потрібно щось додати? Залиште ваш коментар: